Verblijf op Aarde

  Actualiteiten vindt u hier

Weersverwachting voor vandaag


Laatste wolkenfoto
Klik hier voor meer astronomische gegevens.

Wordt elk uur ververst.

Huygens op Titan geland

14 januari 2005.- Vandaag, na een reis van zeven jaar door het zonnestelsel aan boord van het Cassini-ruimtevaartuig, is ESA's Huygens-sonde met succes afgedaald door de atmosfeer van Titan, de grootste maan van Saturnus en veilig geland op het oppervlak. De eerste wetenschappelijke gegevens zijn vanmiddag om 17:19 doorgekomen in het Europese vluchtleidingscentrum (European Space Operations Centre - ESOC) in het Duitse Darmstadt. Huygens is de eerste poging van de mens om een sonde naar een andere wereld te sturen die zo ver weg ligt in het zonne-stelsel. "Het is een geweldig resultaat voor Europa en haar Amerikaanse partners in deze ambitieuze internationale onderzoeksmissie naar Saturnus," zei Jean-Jaques Dordain, ESA's Director General.

Op 25 december werd Huygens losgekoppeld van het moederschip Cassini, waarna de sonde na twintig dagen en een reis van 4 miljoen km de buitenste atmosfeer van Titan bereikte. De afdaling door het dikke wolkendek van de maan begon om 11:13 uur op een hoogte van 1270 kilometer.
Binnen drie minuten nam de snelheid van Huygens af van 18.000 tot 1400 km per uur. Daarna zorgde een aantal parachutes achtereenvolgens voor een verdere vertraging tot minder dan 300 km per uur. Op een hoogte van ongeveer 160 kilometer werden de wetenschappelijke instrumenten van de sonde blootgesteld aan de atmosfeer van Titan. Op onge-veer 120 kilometer werd de hoofdparachute vervan-gen door een kleinere voor het laatste deel van de afdaling en de landing, die om 13:34 uur werd verwacht. Voorlopige data duidt erop dat de sonde veilig is geland, vermoedelijk op een vast oppervlak.

De sonde zond vier minuten na het begin van de afdaling de eerste gegevens door naar Cassini en bleef vervolgens informatie sturen zolang als Cassini boven zich boven Titan's horizon bevond. De zekerheid dat het Huygens goed verging kwam reeds om 11:25 CET, toen de Green Bank radio-telescoop in West Virginia, VS, een zwak maar zeker van de sonde komend signaal opving. Radiotelescopen op aarde bleven ruim na de ver-wachte levensduur van Huygens signalen ontvan-gen. Data afkomstig van Huygens, ontvangen en doorgestuurd door Cassini, werd ontvangen door NASA's Deep Space Network en onmiddelijk doorgegeven aan ESOC, waar de wetenschap-pelijke analyse op dit moment wordt gedaan.
"In het stelsel van Saturnus hebben we ons altijd al op Titan gericht. Het was heel belangrijk om met een sonde gegevens over de situatie ter plekke te verzamelen. Het is een fascinerende wereld en we zien dan ook reikhalzend uit naar de wetenschap-pelijke resultaten," aldus professor David Southwood, directeur van ESA's wetenschappelijk programma.
"Alle Huygenswetenschappers wanen zich in de zevende hemel. Het lange wachten is de moeite waard geweest," zegt dr. Jean-Pierre Lebreton, die namens ESA leiding geeft aan de Huygensmissie. Verwacht wordt dat Huygens de eerste directe, gedetailleerde gegevens over de chemische samen-stelling van Titans atmosfeer en de eerste foto's van het verborgen oppervlak zal opleveren, evenals een uitvoerig 'weerbericht'. Een van de belangrijkste redenen waarom we Huygens naar Titan hebben gestuurd, is dat de atmosfeer - die vooral stikstof bevat en rijk is aan methaan - en het oppervlak qua chemische samenstelling wellicht veel lijken op de jonge aarde. Samen met de waarnemingen van Cassini zal Huygens een ongekende kijk bieden op deze geheimzinnige maan van Saturnus.

"De afdaling naar Titan was een kans die zich maar eens in een mensenleven voordoet. Het resultaat van vandaag bewijst dat we de juiste keuze hebben gemaakt door dit onderdeel aan onze Europese partners toe te vertrouwen," aldus Alphonse Diaz, NASA Associate Administrator of Science. De missie van Cassini-Huygens is een samenwer-kingsverband tussen NASA, ESA en ASI, de Italiaanse ruimtevaartorganisatie. Het Jet Propulsion Laboratory (JPL), een divisie van het California Institute of Technology in Pasadena, geeft leiding aan de missie voor NASA’s in Washington gevestigde Office of Space Science. JPL heeft de Cassini-orbiter ontworpen, ontwikkeld en vervaardigd.
"Het teamwerk van wetenschappers, bedrijven en instellingen in Europa en de VS is buitengewoon geweest en ligt aan de basis van het geweldige succes van vandaag," besluit Jean-Jacques Dordain, ESA’s directeur-generaal.
14 januari 2005


U luistert naar Radio 2
Hoofdcontrolekamer ESOC in DarmstadtExpeditieresultaat wordt met
groot enthousiasme
ontvangen
 
Titan lijkt op de aarde, zoals die er vier miljard jaar geleden uitzag. De oranje dampkring bestaat uit stikstof, methaan (aardgas) en een smogdeken van andere koolwaterstoffen. Huygens gaat op zoek naar de chemische reacties waardoor op aarde het leven is ontstaan. Wetenschappers zullen nog jaren nodig hebben om de metingen te analyseren, maar nu al lijkt de missie een groot suc-ces. 'Dit is een historische gebeurtenis', zei directeur David Southwood van ESA in Darmstadt.
Tijdens de afdaling naar Titan heeft de sonde prachtige opnamen gemaakt.


Op de afbeelding hiernaast zijn duidelijk de structuren van de grote soep te zien in een delta-achtig gebied. Zo moet de aarde er ongeveer vier tot vijf miljard geleden hebben uitgezien.Maar ook de opnamen van het oppervlak van Titan zelf  maakt veel enthousiasme los.


De foto links is gemaakt na de landing en laat de onmiddellijke omgeving van de sonde zien, die met stenen bezaaid is.

Op de afbeelding hiernaast is door de ESA-deskundigen aangegeven hoe groot de stenen zijn die op nog geen meter van de sonde te zien zijn.De ESA is te bereiken via:
http://www.esa.int/export/esaCP

Cassini-Huygens heeft een eigen site en wel onder:
http://saturn.jpl.nasa.gov/home/index.cfm
 

Copyright 2004 - J.M.J.F.Janssen - Hilversum