Verblijf op Aarde

  Actualiteiten vindt u hier

Weersverwachting voor vandaag


Laatste wolkenfoto
Klik hier voor meer astronomische gegevens.

Wordt elk uur ververst.

Republikeins Genoot-schap stelt zwaar teleur

Het Republikeins Genootschap doet weer van zich spreken en kwam onlangs met drie modellen voor een republiek voor het geval de monarchie in de prullenbak wordt gedaan. Wat mij betreft liever vandaag dan morgen. Maar alle drie modellen zijn nog slechter dan wat we nu hebben.

In het eerste model is een apart staatshoofd uitgesloten. De premier, die dat defacto is, krijgt problemen want hij is politieke leider van een partij.
Model twee verschaft ons een staatshoofd zoals dat er nu is, maar dan gekozen door het parlement. Een staatsvorm waarbij het staatshoofd onderworpen is aan de willekeur van de parlementaire humeur. Elke nieuwe meerderheid levert een nieuw staatshoofd. Is dat het Italiaanse voorland dat het Republikeins Genootschap voor ogen staat?
Het derde staatsrechtelijk model schaft de verantwoor-ding van het staatshoofd aan het parlement, via de ministeriŽle verantwoording af. Het afschaffen van de in een democratie zo noodzakelijke controle is een stap terug. Het Genootschap moet zijn huiswerk maar eens overdoen.
16 september 2004


U luistert naar Radio 2Republikeins Genootschap toont zijn brevet van onver-mogen
 
'Monarchie' betekent alleenheerschap-pij. Zoiets is het Republikeins Genoot-schap toch ook, als je slechts op uitno-diging van de verlichte geest Pierre Vinken, voorzitter van dit illuster 150 leden tellende gezelschap, lid van mag worden.
Je vraagt je af wat dat voor lidmaten zijn, die kennelijk geen enkele prijs stellen op een democratische structuur van de eigen organisatie, maar wel een nieuwe staatsvorm voor u en mij wil bedenken. Bedankt Raoul Heertje, Femke Halsema, Theo van Gogh, Jan Mulder, Charles Huijskens, Pieter Lakeman, Maarten 't Hart, Henk West-broek, Ellen ten Damme  en vele anderen.

Copyright 2004 - J.M.J.F.Janssen - Hilversum