Verblijf op Aarde
Ik doe wat ik zeg en afspraak is afspraak
De minister van Vreemdelingenzaken en Integratie tekent zich als politieke illusionist

Inhoud boek

Context van het asielbeleid
Afspraak is afspraak
Inleidende beschietingen
Gesproken woord treft weinig oren
Ik draag haar privé een warm hart toe
Behoudens bijzondere omstandigheden
De rest van Nederland heeft ook een mening
Verdonk concludeert nu: Hirsi Ali heeft niet gelogen
Een prijskaartje voor het behouden van het paspoort
VVD is collectief het geheugen kwijt
De minister-president spreekt. Stilte!
De Musketiers worden verhoord
De tweede termijn
Maakt het wat uit?
Het kan anders, het kan beter
Een politieke analyse over het kabinetsoptreden rondom de naturalisatie van mevrouw Ayaan Hirsi Ali

De ontwikkelingen worden gevolgd vanaf de Zembla documentaire tot aan de val van het kabinet Balkenende II. Hierbij is gebruik gemaakt van allerlei openbare documenten en Handelingen van de Tweede Kamer. Nog nooit is er een politieke analyse gemaakt van een belangrijk Kamerdebat. Had het zover moeten komen en had niet eerder de minister-president moeten ingrijpen?
De auteur geeft daar antwoord op als hij achteraf terugkijkt op dit monsterdebat, waarin zich twee unieke parlementaire momenten hebben voorgedaan, die overigens door de media vrij onopgemerkt zijn gebleven. Een novum wordt in de parlementaire geschiedenis geďntroduceerd als er een motie tegen een minister wordt ingediend, die moet bewerkstelligen dat er geen enkele onduidelijkheid bestaat over de interpretatie en uitvoering van een eerder ingediende motie. Wat volgt is een bizarre vertoning die nooit eerder binnen het parlementsgebouw heeft plaats gevonden. Een Kamerlid roept een mede-Kamerlid op als getuige, die als eerste ondertekenaar van een motie, ten overstaan van de minister verklaart welke betekenis aan de motie toegekend dient te worden.
De auteur laat haarscherp zien waar het fout ging. De eerst aangewezene daarvoor is de Kamervoorzitter die op tal van momenten gelegenheid had in te grijpen, maar het niet deed en onder andere met lede ogen moest aanzien dat er een tweede motie op tafel kwam om een eerder aangenomen motie uitgevoerd te krijgen. De auteur doet op meeslepende wijze verslag van de debatten mede dankzij de ongewilde medewerking van de dames en heren politici en mengt zich af en toe in het debat voor een kritisch commentaar en scherpe analyse.

(Naar boven)


Lees en ontdek waar de politiek in de fout ging

 


Hoe komen we hier er uit, Rita?

REGELS ZIJN REGELS. EN IK BEN MINISTER.
(Column mei 2006)

Het eerste Internetboek (195 pagina's tekst) dat de lezer gratis kan lezen en inzage biedt in de val van het kabinet Balkenende II.
Bespaar u twintig euro.

© Copyright 2006  - J.M.J.F.Janssen - Hilversum