Verblijf op AardeC O L U M N

T E R U G

Vorige columnsEx-gevangenisdirecteur Rita Verdonk. 

Als de politiek in het vervolg een onderzoek wil doen instellen of als veiligheidsexpert Pieter van Vollenhoven iets boven tafel wil krijgen, schakel ijzeren Rita in. Binnen 48 uur ligt er haar conclusie. Vooralsnog.
 

T E R U G
update: 18 mei 2006

Regels zijn regels en ik ben minister

Minister Bot heeft het dezer dagen maar druk om het buitenland keer op keer te moeten uitleggen dat Nederland het Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali niet wil dumpen en haar niet het land uitzet. Soms heeft hij er zichtbaar moeite mee uit te leggen dat de VVD bij de kandidaatstelling van Ayaan Hirsi Ali over het gehele verhaal beschikte, dat de Somalische vluchtelinge de onwaarheden over naam en geboortedatum in haar boek vermeldde, dat ze in een druk bekeken Televisieprogramma van Barend en Van Dorp dit heeft bekend en nadien nog in vele andere publicaties, dat ze volgens de bewindsvrouwe van vreemdelingen- en integratiezaken warm bevriend is met Ayaan Hirsi Ali en dat het toch zo is dat zestien jaar later bij het zien van een televisie-uitzending de minister blijkt dat Ayaan Hirsi Ali geen Nederlander is geworden omdat ze bij de aanvrage daartoe, niet heeft voorgegeven te zijn wie ze is. Minister Bot slaagt er niet in het ongeloof in het buitenland over wat zich in Nederland afspeelt weg te nemen.

Dat Ayaan Hirsi Ali dan ten onrechte al die jaren in het parlement zou hebben gezeten deert Verdonk niet. Daar gaat ze niet over. En regels zijn regels. Maandag verdedigt ze haar standpunt in het parlement. Als een tsunami kwam kamerbreed alle woede, verbijstering, ongeloof en boosheid op dat ijskonijn af dat naast Donner zat en dat geen zin met meer dan vijf woorden kan uitspreken. Ik ben recht door zee. Ik ben minister. Ik zeg wat ik zeg. Neem dat laatste nou. Taalkundig, dus. Het betekent werkelijk niets, ik zeg wat ik zeg. Het kan helemaal niet anders. En dus is het geen verdienste te zeggen wat je zegt. Nog zoiets: regels zijn regels. Ja, wie ontkent dat dan? Ze bedoelt te zeggen dat regels belangrijker zijn dan mensen. Regels staan boven mensen. Mensen zijn er dus voor de regels. Laat al die ondernemers, die nou juist van heel veel regels afwillen, dat niet horen. 'Regels zijn regels' was toch ook het adagium van de nietsontziende apparatsjiks in het communistische Oostblok, waar het begrip menselijkheid nog uitgevonden moest worden.
Een van die buitenlanders die er niets van begrijpt is de Frans Iraanse schrijfster Chahdortt Djavann die het schandalig vindt dat van iemand die bij uitstek het voorbeeld is van geslaagde integratie en van moed, het paspoort wordt afgenomen. In de Volkskrant zegt ze op 18 mei 2006: "Als alle moslims zoals zij zouden zijn, zouden er in de westerse democratieŽn heel wat minder problemen zijn." De hardhandigheid waarmee Ayaan Hirsi Ali wordt aangepakt kan men beter richten op de fundamentalisten. Daar is de democratie volgens haar meer mee gediend.
Merkwaardig landje toch, waar een motie gebruikt moet worden om een andere motie uitgevoerd te krijgen en waar de minister-president 'vooralsnog' zal toezien dat Verdonk dat ook zal doen. Merkwaardig, dat een hele zaal met volwassen parlementsleden zich 13 uur lang laat bezig houden door een autistische minister die als een mantra blijft herhalen zonder daarin enige variatie te brengen, dat regels regels zijn. Dat zij minister is. Dat zij niet anders kan. Iemand die keer op keer bewijst niet flexibel te zijn, geen oog heeft voor andere posities, en waar alle creativiteit in de kinderjaren is vernietigd, is toch volstrekt ongeschikt op die plaats. Laat staan dat ze ooit het land kan leiden. Weg ermee.
Jacques Janssen

                        © Copyright 2006 | J.M.J.F.Janssen - Hilversum