Verblijf op Aarde

Maar soms kan het helemaal niet goed gaan met die hersenen
Over geheugentraining en intelligentiequotiŽnt
De menselijke hersenen
 

De menselijke hersenen zijn een waar meesterwerk. Het is een zeer gecompliceerd zenuwcentrum waar van hartslag tot ademhaling het menselijk leven gestuurd wordt. Ze zorgen voor stemmingen als bedroefdheid of lustgevoelens, maar er wordt ook mee gedacht. Weinig mensen doen bewust oefeningen om hun hersenen fit te houden, terwijl de hersenen in deze tegenwoordige tijd juist best wat training zouden kunnen gebruiken. Onlangs ontdekten neurologen dat hersenen hoge prestaties kunnen leveren, los van het feit of men een hoog intelligentiequotiŽnt (IQ) heeft, of een leven lang veel geestelijk werk heeft verricht.
Iedereen kan een superfit geheugen hebben. Dat geheugen kan op een speelse manier getraind worden. Het is dus toch mogelijk!

Er zijn drie dingen die wetenschappers met zekerheid over het menselijk geheugen weten:
1. Alle mensen hebben dezelfde soort hersenen. Met andere woorden: ieder mens heeft ongeveer evenveel hersencellen. Ieder mens heeft zodoende hetzelfde uitgangspunt voor geestelijke prestaties en kan dus in principe zo intelligent als Albert Einstein of een andere bekende persoonlijkheid met een hoog IQ worden.
2. Hersenen kunnen getraind worden. Hoe goed hersenen na een training werken, hangt af van de trainingsperiode en de effectiviteit van de training.
3. Het lichaam produceert een leven lang nieuwe hersencellen. Ook al werden de hersenen over een langere periode niet tot actieve denkprocessen aangezet, men kan op elk willekeurig tijdstip de hersenen trainen om weer sneller te denken en meer te onthouden.

(Naar boven)

  

 


Wetenschappers zijn er tegenwoordig van overtuigd dat de hersenen - in tegenstelling tot andere lichaamsdelen - niet aan een verouderingsproces onderhevig zijn.
Copyright  © 2006.  J.M.J.F.Janssen - Hilversum