Verblijf op Aarde

Willem Domincus Horstmans

 
 
 

Fa. Schröder in Den Haag speelde een belangrijke rol

Felicia Horstmans werd verliefd op Fritz Meijer

Frederik Hendrik (Friedrich Heinrich) Meijer was staatsdierenarts in Duitsland en kwam uit Twistringen. Hij is de vader van zoon Fritz Meijer die in 1869  te Damme in Pruissen (Duitsland) is geboren. Fritz schijnt nog een aantal broers gehad te hebben die echter geronseld zijn voor Afrika. Hij had ook nog een zus, Anna genaamd, die met ene Carl Kunst gehuwd is geweest. Om het lakenvak te leren is Fritz in dienst getreden bij lingeriezaak Schröder in Den Haag. Daar ontmoette hij de dochter van de burgemeester van Hoensbroek, Felicia Horstmans. Beiden werden verliefd op elkaar en omdat de bedrijfspolicy bij Schröder niet toestond twee geliefden op de loonlijst te hebben, vertrok Felicia naar een winkel in Rotterdam. Op 24 oktober 1905 trouwden zij en inmiddels was Fritz chef van een stoffenzaak in Amsterdam. Ze kregen er twee dochters, Philomena die er in 1906 en Paula die er in 1908 geboren werden.

In 1912 keerden ze terug naar Hoensbroek waar ze in de Hoofdstraat van een oude tante een winkel in grutterswaren overnamen. Een jaar later werd hier hun derde dochter Tiny geboren. In de loop der jaren hebben ze de winkel uitgebreid tot een goed lopende bazar, waar nagenoeg alles verkrijgbaar was. Fritz Meijer verwierf zich die jaren in het dorp de naam chocolademeyer, vanwege zijn chocolaatjes op het schap. In 1934 verkocht men de bazar en verhuisde Fritz en Felicia naar de Kouven-derstraat, waar men een groot huis met een diepe tuin betrok. Hun nieuwe buren was de familie Höppener, waarvan het gezinshoofd ambtenaar bij de gemeente Hoensbroek was. Het huis was zo groot dat men permanent een vier- tot vijftal kostwinners had inwonen. Daarvan kon men aardig rondkomen. Fritz Meijer hield in ieder geval zoveel van sport dat hij in 1936 naar de Olympische Spelen in Berlijn is geweest. Ze hadden er tien jaar gewoond, toen Fritz in 1944 uitriep: “Ïk blijf liever gezond” en met Felicia hun intrek namen in het huis van de zusters Dochters der Liefde te Nuth, waar ze met een zus van Felicia, Adele genaamd, waar ze geruime tijd verbleven. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik opa en oma regelmatig opzocht te Nuth. Mijn moeder en ik namen dan de trein vanuit Sittard. Zo weet ik mij nog goed voor de geest te halen dat ik als vijfjarig jongetje op hun veertigjarig huwelijksfeest ben geweest dat zij in het zusterklooster van de Dochters der Liefde vierden. Aan de kop van de tafel werden zij geflankeerd door twee zus-sen van Felicia, namelijk, tante Marie (Maria Horstmans) en oma Francisca Horstmans. Ik mocht tegen haar oma zeggen, omdat zij gehuwd was met mijn opa aan vaders kant, Jacques Janssen uit Maasbracht. Deze was daar onderwijzer en trouwde met Francisca Horstmans nadat zijn eerste vrouw Johanna Bernadina Geerards was overleden. Francisca  was de meest ruwe bolster van die vrouwen. Zij rookte rustig een sigaartje en wist de aandacht met haar zware stem gemakkelijk te vestigen. En van een borreltje was ze ook niet vies. Eigenlijk wel gek om twee oma’s te hebben die zus zijn van elkaar, maar als kind heb ik me dat nooit zo gerealiseerd.
Ik kan mij herinneren dat ik enige dagen, of waren het enige weken?, dat staat mij niet meer zo bij, bij opa en oma in Nuth heb gelogeerd. Ik weet nog dat ik in het zusterklooster als misdienaar ben ingevallen al die ochtenden dat men niet op de vaste misdienaar kon rekenen. ’s Middags ook nog eens het lof. Ik moest wel wat doen voor de kost. In die tijd heb ik vaak in de tuin van het zusterklooster gelopen en de omgeving verkend. Ik kon het wel uittekenen.

Tante Adele, die altijd bij opa en oma Mejier op de kamer zat, maar wel een eigen slaakkamer had, overleed op 2 mei 1951. Ik was toen bijna elf jaar en zat in de vijfde klas van de lagere school. Mijn ouders waren inmiddels in Geleen gaan wonen en van daaruit gingen we geregeld met de fiets naar opa en oma in Nuth. Soms ging ik alleen en werd dan extra verwend. Er zat altijd wel wat in het snoeptrommeltje. Bovendien breidde mijn oma, die inmiddels blind was geworden, kousen, truien en vesten. De aanmaak van een nieuwe kous werd steevast gemeten door het ding om mijn vuist te winden. En was er een steek gevallen, dan kwam een nonnetje even langs om te helpen. Voor mij gebreidde vesten en truien moest ik aantrekken, vaak nog met de naalden erin. Dan gingen haar handen langs mijn nek en hals naar de armpartijen en weer terug naar de oksels en vandaar uit naar beneden. Als kind besefte ik heel goed haar handicap en had de grootste bewondering voor de manier waarop ze daar mee omging. En terwijl oma met haar handen keek of alles goed zat, zag ik hoe opa, die onderuit in een armstoel hing, op vrij frequente wijze de as van zijn sigaar op zijn vest liet vallen in de wetenschap dat oma toch niks zag. Moest ik er iets over zeggen en hem bij oma verraadden? Dat hoefde gelukkig niet, want oma heeft het verlies aan 'zien' ruim gecompenseerd met een geperfectioneerde reuk. Op afstand rook zij al zijn sigarenas in zijn kleren. Wat mij ook altijd is bij gebleven is dat opa geen woord sprak. Elk woord moest er uit getrokken worden. En oma therapeutiseerde hem dan ook elke dag. Hij moest in ieder geval de krant voor haar voorlezen. Jammer, er stond nooit wat in, zei hij. Mijn lieve oma overleed op 30 juli in 1956. Ik was toen zestien jaar. Opa bleef alleen achter, maar volgde haar binnen twee en halve maand.

Omdat het echtpaar Meijer-Horstmans geen zonen kreeg hield de stamboom bij drie dochters op. De oudste, Philomena Mejier (roepnaam: Phily) huwde de drie jaar jongere Franz Herrmann. In 1938 is hun enige kind, een dochter geboren, Felie. Gedurende de oorlogsjaren van de Tweede Wereldoorlog hebben ze afwisselend te Tuddern en Sittard gewoond. Na de oorlog vestigde het gezin zich in Nuth waar zij een huisje betrokken met een grote tuin, en waar Franz menig uurtje in doorbracht. Franz overleed op 16 november 1973 te Nuth, zijn vrouw Phily volgde hem op 23 december 1989, vlak voor de kerstdagen. Beiden zijn te Nuth begraven.

Paula, de middelste dochter van Fritz en Felicia trouwde met Louis Lucassen en vestigden zich te Venlo, waar Louis directeur was van de Boerenleenbank. Zij kregen maar liefst vijf dochters, Joke, Felice, Phily, Wil en Mariet. Hekkesluiter was Sef die op 30 augustus 1943 is geboren. Louis Lucassen overleed op 3 maart 1966 te Venlo alwaar hij ook is begraven. Paula overleefde haar man met ruim dertig jaar en overleed op 5 februari 1997.

De jongste dochter van Fritz Mejier is Albertina (roepnaam Tiny) die op 16 december 1913 is geboren en op 24-jarige leeftijd in 1938 het ouderlijke huis verliet aan de Kouvenderstraat toen ze aan Zef Janssen uit Maasbracht op 30 september van dat jaar het jawoord gaf. Zef werkte toen bij Hotel De Zwaan te Sittard, maar zou kort daarna op de Markt te Sittard met Tiny een Café Restaurant gaan drijven. Daar kregen zij in 1940 hun eerste zoon Jacques, ik dus. In 1944 werd het dochtertje Francy geboren dat slechts twee jaar was en toen nog aan difteritis overleed. Op 6 januari 1947 kregen Tiny en Zef hun zoontje Harry. In 1949 ging het gezin in Geleen wonen waar Zef op 3 september 1953 overleed aan kanker aan de lever. Tiny stond er toen helemaal alleen voor, hetgeen ook haar twee zussen zou overkomen.
(Naar boven)
 


Nevenstaande foto van Felicia Horstmans en Fritz Meijer is genomen op 6 december 1925 te Hoensbroek.

 


Paula Meijer die  met Louis Lucassen trouwde en in Venlo is gaan wonen waar ze vijf dochters en een zoon kreeg.Foto hierboven: Felicia en dochter Paula voor de grutterswarenwinkel in  de Hoofdstraat te Hoensbroek.
Foto links: De winkel aan de Hoofdstraat


 
Foto links: Phily Meijer, Franz Herrmann en hun dochter Felie.
 
Louis Lucassen en Paula Meijer tijdens hun huwelijksdag.

Fritz Meijer op weg naar de Kerk in Hoensbroek om er zijn dochter weg te geven
 

© Copyright 2004 - 2008 J.M.J.F.Janssen - Hilversum