Donkere wolken constrasteren mooi met de witte architectuur

Verblijf op Aarde

Voorzover kan worden terug gegaan begint de geschiedenis van de stamboom van de Janssens te Thorn, het witte stadje in Limburg vlakbij de Maas. Voor vele nazaten heeft het leven zich voornamelijk in Thorn afgespeeld. Hier ook begon de dynastie van de kerkenbouwers langs de Nederlandse en Belgische zijde van de Maas. Henricus Conradus (1840), vestigde zich als metselaar-aannemer. Deze nazaat was eigenlijk de grondlegger van de Maasbrachtse "bouwdynastie". Toen hij overleed zette zijn vrouw Catharina het bedrijf voort onder de naam Wed. H. C. Janssen voort, geholpen door haar zonen. Nadat zij zich uit de onderneming had teruggetrokken, werd het bedrijf verder voortgezet onder het consortium Gebroeders Janssen, dat waren Mathieu, Jan (Joannes), Henrie (Henricus) en Sefke (Jozef).


Doorkijkje naar de Stiftskerk

 

In de stamboom kan bij elke nakomeling informatie worden opgevraagd door op het sexesymbool te klikken.

Stamboom van de Janssens begon in Nederlands Limburg

Onze gemeenschappelijke voorvader moet ongetwijfeld Mathias Janssen zijn geweest. In de eerste helft van de achttiende eeuw zijn er in midden Limburg echter een tweetal Janssens geboren elk met de voornaam Mathias, n op 11 februari 1743 en de ander op 1 september 1743. Het gemeente-archief in Thorn kan geen uitsluitsel wie nu de echte voorvader van onze stamboom is. De geraadpleegde registers geven daarover geen duidelijkheid. Naspeuringen van Jan Janssen uit het Belgische Lint leert dat Mathias te Thorn is gehuwd op 15 januari 1782 met Barbara Bormans en dat van dit huwelijk getuigen waren ene Jacobus Bormans en Delia Gras. Blijkens een ander document is hij op 27 april 1810 in de ouderdom van 75 jaar overleden. Hieruit kan geconcludeerd worden dat Mathias niet in 1743 maar tussen 27 april 1735 en 26 april 1736 moet zijn geboren. Aangifte van zijn overlijden is gedaan door de zoon Conrad die toen 24 jaar was. Mathias woonde in de Bogenstraat te Thorn. Aangezien deze gegevens niet overeenstemmen met die welke in Thorn zijn gevonden is het volgens Jan Janssen waarschijnlijk dat Mathias elders en niet in Thorn is geboren. Uit de gevonden stukken met betrekking tot zijn huwelijk blijkt dat hij uit Stamproy afkomstig zou zijn, maar behoeft daarom daar nog niet te zijn geboren.
Francisca Horstmans en Jacques Janssen. Francisca was de tweede vrouw van Meester Jacques Janssen, die behalve onderwijzer in Maasbracht, ook nog kippen fokte en met hanen aan wedstrijden meedeed.

Copyright 2004 - 2005, J.M.J.F. Janssen - Hilversum