Verblijf op Aarde

Zonnestelsel
 


Meer info over de pas ontdekte tiende planeet, klik dan op de afbeelding.
Zonnestelsel draait in een van de spiraalarmen van de Melkweg

In één van de spiraalarmen van het Melkwegstelsel, de Orionarm, bevindt zich het zonnestelsel, waarvan behalve de zon nog negen planeten deel uitmaken met vele tientallen manen (satellieten van planeten), een groot aantal kleinere hemellichamen, zoals kometen en asteroïden, en het interplanetaire medium, bestaande uit gassen en interplanetair stof.

Het Zonnestelsel werd ongeveer 5 miljard jaar geleden gevormd uit een grote draaiende wolk van gas en stof. In zo'n wolk is er altijd een gevecht tussen de gasdruk, die het gas uit elkaar wil laten gaan, en de zwaartekracht, die het gas bij elkaar wil brengen. Op een gegeven moment kreeg de zwaartekracht de overhand en toen stortte de wolk in elkaar tot een draaiende schijf die in het midden het dikst was. Het midden van de schijf klonterde samen en vormde de Zon. Alle draaiingen die in het midden van de schijf zat kwam in de Zon terecht en zorgt ervoor dat de Zon rond zijn as draait.Verder weg van de Zon vormden zich in de schijf veel kleinere klonters die weer apart rond hun eigen as draaiden omdat ze de draaiing van hun deel van de grote schijf in zich verzamelden. Die kleinere klonters botsten vaak tegen elkaar en bleven soms aan elkaar plakken en vormden zo de Aarde en de andere planeten, en de manen die daar weer omheen draaien, en alle andere leden van het Zonnestelsel.

Omdat het hele Zonnestelsel uit dezelfde draaiende gaswolk is ontstaan, draait bijna alles in het Zonnestelsel dezelfde kant op. Alle planeten draaien in dezelfde richting rond de Zon. De meeste manen draaien in die zelfde richting rond hun planeten. De meeste planeten en de Zon zelf draaien in die zelfde richting rond hun as.

De draaiing die overal in het Zonnestelsel te vinden is komt dus uiteindelijk allemaal van de draaiing die al in de wolk van gas en stof zat toen het Zonnestelsel gevormd werd. Dat die wolk zelf draaide was geen toeval, want alle (of in ieder geval bijna alle) sterren waarvan astronomen gemeten hebben of ze om hun as draaien, draaien ook om hun as, dus moeten die ook uit een draaiende wolk ontstaan zijn.
(Naar boven)
Met dank aan Redshift voor gebruik van videobeelden uit "Ontdek het heelal". 

Eerste Marsfoto gemaakt door de Mars Exploration Rover Spirit op 7 januari 2004. Klik op de foto voor een grotere afbeelding.

© Copyright 2004 - 2006  J.M.J.F. Janssen - Hilversum