Verblijf op Aarde

 
 
 
 
 


 

update 6 augustus 2009

Niet verbranden bij snelheden van meer dan 10.000 km per uur

Op 21 december bevindt de aarde zich in zijn omloopbaan in het perihelium en is dan het dichtst bij de zon. Hij heeft dan de hoogste snelheid en gaat plankgas de zon voorbij om zes maanden later in het aphelium te zijn aangekomen waar hij het verst van de zon is verwijderd en zijn baansnelheid het laagst is. De snelheid van de Aarde is wel wat groter dan die van een vliegtuig. Snelheden zijn onlosmakelijk afhankelijk van de massa en de zwaartekracht of aantrekkingskracht. Een veer van een meeuw die van het dak van 20 meter hoog naar beneden waait zal er langer over doen dan een stalen kogeltje met hetzelfde gewicht. Snelheden zijn evenmin als afstand iets absoluuts, of het moet de snelheid van het licht zijn. En dan is er nog zoiets als een kunstmatige snelheid, dat is de snelheid die een lichaam verkrijgt dat door Aardebewoners voortgebrachte stuwkracht wordt aangedreven zoals een kogel, een auto of een raket.

De aarde draait in 24 uur om haar as: in die tijd maak je dus een rondje om de as van de aarde. Het maakt daardoor voor de snelheid veel uit of je aan de evenaar zit of bij de polen. Bij de evenaar leg je in één dag 40.000 kilometer af – dat is 1666 km per uur – bij de polen sta je zowat stil. De snelheid van de aarde om de zon bedraagt ongeveer 30 km per seconde. Die van de zon om het centrum van het Melkwegstelsel ongeveer 250 km per seconde. Daar merken we niks van omdat het (vrijwel) constante snelheden zijn en wij met z'n allen met precies dezelfde snelheid mee bewegen. En in tegenstelling tot bij een draaimolen heb je ook geen nabije omgeving die je langs je heen ziet flitsen. De afstanden in het heelal zijn dermate groot, dat je zelfs van deze enorme snelheden niet veel merkt.

Een bewijs voor de stelling dat natuurlijke snelheden afhankelijk zijn van de eigen massa en de aantrekkingskracht door een ander lichaam, zijn de snelheden waarmee de planeten om de zon draaien. Zo is de gemiddelde snelheid van de Aarde om de Zon maar liefst 107.280 km/uur. Dat is nog altijd minder dan de snelheid van het ISS ruimtestation (in het verleden de MIR en de shuttles) dat met 28.000 km/uur om de aarde draait. De planeet Pluto die het verst van de zon af staat en ook niet zo groot is, heeft slechts een snelheid van 170 km/uur, een slakkengangetje op astronomisch gebied. Hij doet er dan ook ruim 248 Aardse jaren over om één keer om de zon te draaien.
Het andere uiterste is de planeet Mercurius die er 88 dagen over doet om één rondje om de zon te maken. Hij staat niet alleen het dichtst bij de Zon (gemiddeld 58.000.000 km), maar hij heeft een adembenemende snelheid van 172.432 km/uur, waarmee hij om de Zon raast. Wat is snelheid? Over snelheid gesproken! De planeet Venus doet er langer over om één keer helemaal om zijn as te draaien (243 dagen), dan om een baantje om de Zon te maken (225 dagen).
(Naar boven)De lichtsnelheid bedraagt 300.000 km/sec. Een lichtjaar (de afstand die het licht in een jaar aflegt) is derhalve gelijk aan:
9.460.000.000.000 km.


Zorg dat de luidsprekers open staan.


De bemanning van het International Space Station (ISS) is bezig met een ruimtewandeling. (oktober 2002). Geen benul dat ze met 28.000 km/uur rondom de Aarde razen.

De Nederlandse astronaut Andre Kuipers kreeg in week 32 van de ESA te horen dat hij in 2011 nog een keer het ISS-station zal bezoeken, maar dan voor ruim zes maanden. De vorige keer (in 2004) was dat voor amper elf dagen. Hij zal met de Russische capsule, de Sojoez er naar toe gebracht worden.De Sojoez om de aarde vliegend.

© Copyright 2004 - 2009  J.M.J.F. Janssen - Hilversum