Verblijf op Aarde

 

Bij de Nederlandse Hartstichting kunt u terecht voor uiteenlopende informatie.

 

Wat te doen als het met de pacemaker fout gaat en specialisten aan je bed staan te klungelen?


Hersteloperatie aan mijn hart, zes maanden na de implantatie van een pacemaker.

 

 
Soms geeft het hart een waarschuwing

Niet elk hartinfarct is dodelijk. Als je mazzel hebt kun je een hartinfarct overleven. Het is dan natuurlijk zaak om een tweede te voorkomen. Laat mij nou in dat geleende menselijke lichaam een hartinfarct meemaken. Het gebeurde plotseling nadat ik 53 jaar van dat lichaam gebruik heb gemaakt. Een beetje schuldig voelde ik me wel.

Eigenlijk heb ik het lichaam overbelast en uitgebuit. Ik had met dit lichaam nog nooit in een ziekenhuis gelegen. En toen, op de eerste dag van mijn vakantie, kwam ik aan de monitor te liggen op de afdeling Coronary Care Unit (CCU), de afdeling Hartbewaking van Ziekenhuis Hilversum. Dit was voor mij een volstrekt nieuwe ervaring. Leergierig als ik ben heb ik, van alles wat er met me gebeurde, aantekeningen gemaakt. Het is een boekje geworden. Uitgeverij de Toorts te Haarlem heeft mijn boekje "Voorkom een (tweede) hartinfarct" uitgegeven in de serie PatiŽnten Informatie. Als u het eerste hoofdstuk leest zal het u niet verbazen dat dit hartinfarct zat aan te komen. Het zou een wonder zijn als het was uitgebleven.
Je moet het toch eerst zelf hebben meegemaakt, wil je er ťcht iets over kunnen zeggen! Ik kan er dus over meepraten.

En als de cardioloog tegen je zegt dat je maar eens moet nadenken over een pacemaker, dan is het slecht gesteld met je hart. Mijn hartfalen was in de loop der jaren zo ernstig geworden dat niet meer aan een 'gangmaker' te ontkomen was. Veertien jaar na het hartinfarct werd bij mij ene biventriculaire pacemaker geÔmplanteerd. En toen er ook nog een draadloslating plaats had, diende er een hersteloperatie te komen, waarbij tussen de ribben door een nieuwe draad op het kloppend hart bevestigd werd. En ook hiermee is te leven. Dat is te lezen in 'Met de pacemaker op stap'. Ik heb mijn ervaringen aan het papier toevertrouwd.

Cardiologen en hartchirurgen kunnen een boel doen, maar de Aardmens zelf heeft de touwtjes echt in handen, als het gaat om door te leven met een beschadigd of falend hart. Alleen moet je bereid zijn de situatie onder ogen te zien op het moment dat de hartproblemen zich openbaren.

Maar u hoeft het niet allemaal alleen te doen. De Hart&Vaatgroep is de grootste federatie ontstaan uit verschillende patiŽntenorganisaties op het gebied van hart- en vaatziekten.  HartpatiŽntenorganisaties. Bij de Hart&Vaatgroep kunt u terecht voor uiteenlopende informatie en antwoorden op uw vragen.
(Naar boven)


Alles weten over hart- en vaataandoeningen, onderzoeken, behandelwijzen en medicatie, klik dan op dit hart. 
Lees meer over dit boek door op de themapagina op deze cover te klikken.

 

© Copyright 2004 - 2013  J.M.J.F.Janssen - Hilversum