Verblijf op Aarde

Hartplatform / Hart- en bloedvaten / Hartziekten / Behandeling


 

Foto rechts: Cardio-Aalst BelgiŽ.
 


 

Plaatsen van een kunst hartklep


Een hartteam staat gereed om een open hartoperatie te beginnen. Foto: Thoraxcentrum Twente.

Hartoperaties als deze worden in Nederland verricht door hartchirurgen in dertien gespecialiseerde ziekenhuizen of hartchirurgische centra. Het gaat hierbij om vervanging van de hartklep door een kunstklep of er wordt aan de klep gerepa-reerd. De reparatie bestaat bijvoorbeeld uit het losmaken van met elkaar vergroeide klepbladen. Soms ook haalt de hartchirurg een afwijkend stukje klep weg en zet dan de rest aan elkaar. Een uitgerekte klepring kan kleiner gemaakt worden met een kunstring. Bij deze hartoperatie moet rekening worden gehouden met een verblijf van ongeveer veertien dagen in het ziekenhuis. Een en ander is afhankelijk van het ziekenhuis en de conditie van de patiŽnt.

Voorafgaand aan de operatie wordt vaak gekeken of u ontstekingen in het lichaam heeft. Die moeten eerst behandeld worden voordat u deze hartoperatie moet ondergaan. Bloed-, urine- en rŲntgenonderzoek alsmede een cardiogram behoren tot het aanvullend onderzoek alvorens er geopereerd gaat worden.
De chirurg opent de borstkas overlangs, door het borstbeen heen. Bij volwassenen is dit een wond van gemiddeld 20 cm. Meestal wordt tijdens de operatie het hart stilgelegd en neemt de hart-longmachine de taken van hart en longen over. Na aansluiting op de hart-longmachine wordt het bloed dat naar het hart stroomt naar de hart-longmachine geleid. Daar wordt het verzameld in een soort reservoir en van zuurstof voorzien. Het bloed wordt daarna teruggepompt in het lichaam. Voordat het bloed naar de hart-longmachine gaat moet het onstolbaar worden gemaakt, omdat het anders meteen na het verlaten van het lichaam zou stollen. Daarvoor worden stollingwerende middelen gebruikt. De machine heeft ook een warmteregelaar waarmee uw lichaam wordt gekoeld tot een temperatuur tussen de 20 en 30 graden. Een afgekoeld lichaam heeft namelijk minder zuurstof nodig.

Als het hart stil staat, opent de chirurg het hart om de klep die hij gaat opereren te bekijken. Pas daarna neemt hij de definitieve beslissing welk type klepoperatie hij gaat uitvoeren. Een kunstklep of klepprothese heeft meestal een ring van metaal met textiel waarop hechtingen kunnen worden vastgezet. De chirurg kan de klep zo rondom vastzetten op de plaats van de oude verwijderde hartklep. Als de klep is aangebracht wordt uw temperatuur weer verhoogd tot uw normale lichaamstemperatuur. Het hart wordt weer op gang gebracht en de grote bloedvaten worden losgekoppeld van de hart-longmachine. Uw borstkas wordt gesloten met een serie hechtingen en het bloed wordt weer stolbaar gemaakt. De operatie duurt drie tot vijf uur en bent al die tijd onder narcose. Ziet alles er goed uit dan brengt men u naar de intensive care (IC). U bent dan aange-sloten op een beademingsmachine. Het hangt af van uw conditie en van de ingreep hoe lang u daarop aangeslo-ten blijft. Daarnaast ligt u aan een aantal slangetjes: een maagslangetje, slangetjes die het wondvocht afvoeren en een slangetje dat urine afvoert.
Als u wakker  genoeg bent gaat u van de beademingsmachine af en brengt men u naar de verpleegafdeling, waar u al snel aan de revalidatie moet beginnen. De hartchirurg of de cardioloog en de fysiotherapeut komen langs om te kijken hoe het met u gaat. Bespreek met hen wat u de komende periode kunt verwachten. Het is van belang dat u een revalidatieprogramma volgt. Veel ziekenhuizen en revalidatiecentra kunnen u dergelijke programma's aanbieden.

(Naar boven)

Kunst-hartklep van de firma Guidant Corporation.

Er zijn twee soorten kunstkleppen, mechanische kunstkleppen en biologische kunstkleppen.

De mechanische kunstkleppen zijn gemaakt van duurzaam plastic en metaal. Ze slijten nauwelijks en gaan in principe levenslang mee. De klep is hoorbaar: hij klikt duidelijk. Wanneer u zo'n klep krijgt moet u de rest van uw leven antistolling of bloedverdunnende middelen blijven slikken
De biologische kunstkleppen (of bioprothesen) zijn gemaakt van speciaal bewerkt weefsel van dieren (vaak van een varken of een rund). In de loop der jaren kan de klep gaan verkalken en daardoor gaan lekken of vernauwd raken. Die verandering (verkalking) treedt vooral op bij de kleppen van jonge patiŽnten. Meestal moet de klep dan worden vervangen. Voordeel van deze kleppen boven de mechanische is dat u er geen bloedverdunnende middelen bij hoeft te gebruiken.
Een andere bioprothese is de menselijke donorklep, dus een klep van een overledene. Het lijkt er op dat klepmateriaal van mensen nauwelijks voordelen heeft boven dat van dieren.


Hart-longmachine aansluiting. Cardio-vascular centrum Aalst, BelgiŽ.

©  2004- 2007 J.M.J.F. Janssen - Hilversum