Verblijf op Aarde

Hartplatform / Mijn ervaringen / de Pacemaker

 


 
 

 
 


Naar mijn pacemakergeschiedenis die voornamelijk bestaat uit een langdurig gevecht met een vijftal medisch specialisten van het UMC Utrecht.

De opmars van de pacemaker en de ICD

In januari 2007 adviseerde mijn cardioloog mij na nader onderzoek, na te denken over een pacemaker. Ik hoefde niet lang na te denken. Hij had me snel gewonnen. Rationeel wist ik hoe laat het was en wat er moest gebeuren. Maar de emoties moesten zich nog ontwikkelen. Ik had er al veel over gelezen, maar dat het dan bij mij ook moet gebeuren en zo snel al....
Het is dr Michael Mirowski die de uitvinder is van de pacemaker.
Hij gaf de naam AID, later AICD, aan dit apparaat en deze naam (Automatische Implanteerbare (Cardioverter) Defibrillator), is een trademark.

Toen er later andere producenten zoín apparaat gingen produceren mochten zij dus deze naam niet gebruiken en koos men voor  ICD wat wel toegestaan was.

De ICD geeft anders dan een pacemaker niet een klein stroompje van enkele mA aan het hart maar een kortdurende stroomstoot (High Energy Shock) van AmpŤres of Joules bij een Voltage van 700 tot 800 Volt en een weerstand van 50 ohm.
Hierdoor zal een ritmestoornis van het hart omgezet worden in een weer normaal ritme. Deze levensreddende apparaten zijn voor het eerst in 1985 geÔmplanteerd. De allereerste apparaten waren zo groot dat ze in de buik moesten worden geplaatst en kon men de schok alleen afgeven tussen 2 metalen matjes die op het hart waren geplaatst door een hartchirurg. Later kon de schok afgegeven worden via een geleider (zoals een pacemaker geleider) en werden de apparaten kleiner zodat ook deze in de borstruimte konden worden aangebracht.

Een ICD is overigens een apparaat dat ook als pacemaker kan functioneren en tevens nog een bijzondere pacemaker functie heeft nl: het overpacen van daarvoor geschikte ritmestoornissen. Een ICD gebruikt meestal een SilverVanadiumchroomoxide batterij omdat deze in staat is de hoge voltages te leveren aan de condensatoren van waaruit de shock gegeven kan worden.
Een Biventriculaire ICD of CRTD is dus een combinatie van een CRTP (biventriculaire pacemaker) en een ICD (Implanteerbare Defibrillator).

De ontwikkeling van de CRTD is nog relatief jong en de nadruk ligt met name in specifieke instelbaarheid van stimulatiemogelijkheden voor de hartfalen patiŽnt. Verkleining van het apparaat vind natuurlijk ook plaats. Er is ook zeker een ontwikkeling van de batterij want zoals je zult begrijpen is er sprake van een moeilijkheid wat betreft de batterij aan de ene kant moet deze veel stroom kunnen leveren voor de shock therapie maar aan de andere kant dient deze ook de pacemakerfunctie te voeden, het energie gebruik is dan ook hoger omdat er een extra (de linkerkamer) circuit aanwezig is.

Tevens is er veel ontwikkeling aangaande programmaís die het mogelijk maken het ziekteproces hartfalen goed te kunnen monitoren. Al met al een combinatie apparaat van een driekamer pacemaker met een ICD gemaakt voor een specifieke groep hart patiŽnten.

Boston Scientific (voorheen Guidant geheten) is de firma die als eerste ter wereld zowel de implanteerbare defibrillator als de Bi ventriculaire stimulatie therapie aan de medische wetenschap ter beschikking stelde voor toepassing bij hartpatiŽnten.
Hiernaast de nieuwste CRTD van Guidant, de Contak Renewal4 RF die bij mij op 27 maart 2007 in het UMCU werd geÔmplanteerd. Deze pacemaker heeft het tot de zomer 2011 uitgehouden, want toen raakte de energie op en kreeg ik op 2 augustus 2011 in het Flevoziekenhuis te Almere het allernieuwste apparaat.

(Naar boven)
 

© Copyright 2005 - 2011 , J.M.J.F. Janssen - Hilversum