Verblijf op Aarde

Hartplatform / Hart- en vaatziekten

 
 
 

 
Hart- en vaatziekten

Er wordt in Nederland jaarlijks voor vele tientallen miljoenen geÔnvesteerd in onderzoek naar hart- en vaatziekten. Ook commerciŽle organisaties investeren, naast de Hartstichting, elk jaar in nieuwe behandeltechnieken, opdat de levens van velen iets opgerekt worden. Van niet elk nieuw op de markt verkrijgbaar apparaat of hulpmiddel is een wetenschappelijk bewijs voorhanden dat het voldoet aan de verwachtingen. Op het internet kunt u vele commerciŽle organisaties aanboren die hier hun producten laten zien. Overleg altijd met uw cardioloog of andere specialist als u denkt dat u met een bepaald product geholpen kunt worden.

Er is een verschil tussen het bij de geboorte hebben meegekregen van een aangeboren hartafwijking, of het krijgen van een hartkwaal door een slechte levensstijl, waaronder begrepen kan worden roken, vet eten, weinig bewegen en een gestrest leven.
Het hart is eigenlijk een spier die als een pomp werkzaam is. Het hart pompt het bloed met zuurstof en voedingsstoffen via de slagaders naar alle delen van het lichaam. Afvalstoffen worden via het bloed afgevoerd naar de nieren, de lever en de longen. Het hart is opgebouwd uit een rechter en een linker helft. Elke helft bestaat uit een boezem (of atrium) en een kamer (of ventrikel). De rechter en de linker harthelften zijn van elkaar gescheiden door een tussenschot (of septum). De beide kamers zijn met de grote slagaders verbonden. Vanuit de rechterkamer gaat een slagader naar de longen. Vandaar de naam: longslagader (of arteria pulmonalis). Vanuit de linkerkamer gaat een slagader naar het lichaam en heet daarom grote lichaamsslagader (of aorta).
(Naar boven)Bewegen en met name lopen en wandelen is de beste remedie tegen hart- en vaatziekten.
De bloedomloop    

© Copyright 2005 - 2006, J.M.J.F. Janssen - Hilversum