Verblijf op Aarde

Hartplatform / Mijn ervaringen

 
 
 


Mijn ervaringen na het hartinfarct

 
Mijn eerste Aardse ervaringen met het belangrijkste menselijke orgaan het hart begon op het moment dat ik in 1993 een hartinfarct kreeg. Voor het eerst kwam ik tien dagen in een ziekenhuis te liggen. Na mijn verblijf op de hartafdeling van Ziekenhuis Hilversum ging het Aardse leven weer verder.  Mij bleek al snel dat er naast een hart ook een vatenstelsel in het menselijk lichaam zit dat om goed onderhoud vraagt.

Maar de gevolgen van het hartinfarct dienden zich al snel aan. Niet iedereen met een hartinfarct denkt dat hij ernstig hartfalen zal krijgen. Een voorgeschiedenis vanaf een myocardinfarct, decompensatio cordis (etalagebenen), diabetes mellitus II (suikerziekte) en een toenemend ernstig hartfalen (Klasse III) maakt implantatie van een pacemaker voor de geneesheer tot een logisch gevolg van het voorgaande, maar komt voor de patiŽnt altijd onverwacht en ongelegen.
Vanaf het moment dat ik met implantatie van een pacemaker geconfronteerd wordt ontstaat er een zoektocht naar informatie over ziektebeeld en behandeling. Een draadloslating bij de pacemaker zet na twee maanden alles op losse schroeven. Een toenemende angst en onzekerheid omtrent een niet te traceren slagingspercentage beheersen wekenlang mijn bestaan. Een unieke operatie waarbij de hartchirurg tussen twee ribben door op een kloppend hart een nieuwe draad moet bevestigen, moest mij redding brengen. Ik ervaar de wet van Murphy aan den lijve als na de operatie blijkt dat een zenuwbundel bij het schoudergewricht te lang is afgekneld geweest en ik geen gevoel meer in mijn arm heb. Pijnstillers en morfine moeten mij door de eerste nacht na de operatie slepen, maar dan valt de morfinepomp uit. Desondanks vecht ik mij  terug in weerwil van een bureaucratische gezondheidszorg.

(Naar boven)


De bizarre weg door de gezondheidszorgOver wat er allemaal misging in de operatiekamer, van te voren zelfs, aan bed en daarna de gang langs klachteninstantie, toezichthouders (IGZ), de tuchtrechters, de Ombudsman en de politiek. Dat alles om slechts de patiŽntveiligheid verbeterd te krijgen.

Bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) staat de patiŽnt centraal.
Ik heb het geweten.

Webdesign en © Copyright 2005 - 2011  J.M.J.F. Janssen - Hilversum